Kunstenaars

Jean-Louis Muller

Jean-Louis Muller

Kunstenaarscollectief met Natural Living, Fer-Unique en Philou – art of shaping wood

Jean-Louis Muller (°1985) is een wilgenkunstenaar afkomstig uit Blankenberge. De wilg is de boom van de droom en onbewuste inspiratie. Binnen vele culturen komt hij terug in de mythologie, magie en folklore.

Al eeuwenlang gebruikt de mens wilgensoorten vanwege hun sterk buigzame twijgjes. Deze twijgjes vlechten ze tot hekjes, schuttingen, manden, zinkstukken voor dijkbouw, matten, visfuiken … of gebruiken ze als bindmiddel. Deze handwerken en rituelen wekken de interesse in het vlechten en groeien uit tot een ware passie.

Geïnspireerd door Keltische rituelen en verschillende land art kunstenaars begint Jean-Louis zelf sculpturen te bouwen met snoeihout. Dit allemaal om midzomernacht te vieren en als apotheose het werk in brand te steken. Hierdoor ontwikkelt hij zijn eigen technieken en ontstaat de diepe connectie met het vlechten en het materiaal zelf.

Installaties maken die mensen in vervoering brengen is voeding voor zijn ziel. Onder begeleiding van een passionele lesgever vindt hij de weg naar de wereld van de wilg. Daar start zijn ‘Natural Living’- verhaal. Een verhaal dat, net zoals zijn werk, blijft groeien.